vliegvelden-londen.jpg

Vliegvelden Londen overzicht: 6 opties

Welk vliegveld in Londen moet je hebben?

Gepubliceerd op 11 januari 2024

Londen is een geweldige wereldstad dichtbij huis. Niet gek dat de Engelse hoofdstad populair is onder Nederlandse citytrippers. Een vliegreisje naar Londen plannen kan echter best lastig zijn: er zijn namelijk 6 verschillende vliegvelden in Londen om uit te kiezen.

Tip:  Comfortabel vliegen naar London City Airport?  Vandaag inde KLM REAL DEAL DAGEN, super voordelige aanbiedingen van vliegtickets Londen City v.a. 155,-! 


Wij begrijpen dat jij graag wilt weten hoe de vliegvelden van Londen van elkaar verschillen. Daarom beantwoorden wij in dit artikel de volgende vragen: Wat is het verschil in kosten tussen luchthavens in Londen? In ons vergelijk van vliegtickets Londen zien we vaak dat vluchten naar Stansted het voordeligste zijn.


Heb jij maar kort de tijd? Welk vliegveld in Londen is dichtbij het centrum? Hoe zit het met vervoer van het vliegveld in Londen naar centrum? Met dit artikel over vliegvelden in Londen en de vliegvelden Londen kaart helpen wij jou de juiste luchthaven te kiezen! Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat de afstand van vliegvelden in Londen naar het centrum is en welk vliegveld de goedkoopste is. Zo weet jij straks naar welke luchthaven jij tijdens je volgende stedentrip naar Londen het beste kan vliegen.

Tip: Heeft een vlucht naar Londen centrum je voorkeur? Je reist sneller en voordeliger naar hartje Londen met de trein! NS International heeft nu zelfs tijdens de schoolvakantie regelmatig tickets Londen  v.a.  94,- retour  

Vliegveld Londen overzicht

 • Vliegveld London City Airport naar Londen centrum 14 km.
  Prijsklasse: €€€
 • Vliegveld London Heathrow naar Londen centrum 27 km.
  Prijsklasse: €€€
 • Vliegveld London Gatwick naar Londen centrum 47 km.
  Prijsklasse: €€
 • Vliegveld London Luton naar Londen centrum 55 km.
  Prijsklasse: €
 • Vliegveld London Stansted naar Londen centrum 63 km. 
  Prijsklasse: €
 • Vliegveld London Southend naar Londen centrum 68 km. 
  Prijsklasse: €
 • Treinstation St. Pancreas International naar Londen centrum 0 km.
  Prijsklasse €

 

Vliegvelden Londen kaart
 Vliegvelden Londen plattegrond

Locatie van de vliegvelden in Londen op plattegrond weergegeven.Airport London City: de luchthaven in Londen dichtbij het centrum


Londen City is de dichtstbijzijnde luchthaven voor Londen centrum. Deze luchthaven is voornamelijk geliefd bij zakenmensen vanwege de gunstige ligging in vergelijking met andere vliegvelden. De afstand van London City Airport naar het centrum van Londen is slechts 14 kilometer. Als je vanuit London City Airport de metro pakt sta je na ongeveer 23 minuten in hartje Londen.

Dit vliegveld wordt als een prettige luchthaven ervaren mede door de locatie en de snelle doorloop bij de bagage en douanecheck, vooral vergeleken met grote broer London Heathrow. Aan die snelle doorlopen en perfecte ligging hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Vliegen naar London City Airport vanuit Amsterdam en Rotterdam kan namelijk enkel met duurdere airlines zoals KLM en British Airways. London City Airport is dus fijn voor de reiziger die graag comfortabel reist en hier wat meer aan uit wil geven. Deze luchthaven is minder geschikt voor de budget stedentrip Londen.

 

Luchthaven London Heathrow: internationale gezicht Londense vliegvelden


Londen Heathrow is hét internationale gezicht onder de luchthavens van Londen. Dit enorme vliegveld staat zelfs in de top 10 grootste vliegvelden ter wereld. Door de enorme aantallen passagiers die hier iedere dag overstappen op andere vluchten is dit de meest hectische luchthaven van Londen. Voor de vlucht zal je meer betalen dan voor andere Londense luchthavens, want net als op London City Airport vliegen hier geen low cost airlines naartoe. Dit vliegveld is wellicht niet erg populair onder stedentrippers door de combinatie van chaos en kosten. Waarom je dan toch zou kiezen voor dit drukke vliegveld? De afstand tot het centrum! Van London Heathrow naar Londen centrum is net zo simpel als vanuit London City Airport. De Heathrow Express overbrugt de 27 kilometer naar het centrum in slechts 15 minuten. Deze snelle trein is wel een stukje duurder dan de metro vanuit London City Airport. Reizen naar Heathrow is dus enkel geschikt als je voor comfortabele vlucht gaat en de drukte voor lief neemt.

 

London Gatwick airport: het middenklasse vliegveld


London Gatwick is na Heathrow het drukste vliegveld in Londen. Het kan voor vele reizigers een fijne luchthaven zijn door de goed overbrugbare afstand naar het centrum en de keuze uit zowel budget als luxere luchtvaartmaatschappijen. Vliegen naar Londen Gatwick vanuit Amsterdam kan zowel met British Airways als EasyJet en Ryanair. De afstand van London Gatwick naar het centrum van Londen is ongeveer 45 kilometer. Je kunt in 30 minuten met de snelle, maar prijzige Gatwick Express reizen of in 50 minuten met de goedkopere regionale trein. De goedkoopste maar erg tijdrovende optie is met de bus. Die doet er afhankelijk van het verkeer 90 minuten over om in hartje Londen te komen. Deze luchthaven biedt dus voor alle budgetten en type reizen een fijne optie. Houd wel rekening met drukte op London Gatwick, want hoewel deze luchthaven veel passagiers vervoert is er slechts één start- en landingsbaan.

 

London Luton: relatief ver van centrum maar goedkope vluchten

Londen Luton is na London City Airport het kleinste vliegveld van Londen. Je vliegt met budgetmaatschappijen zoals Ryanair en EasyJet naar London Luton vanaf Amsterdam voor lage prijzen. Natuurlijk heel fijn voor stedentrippers! Het nadeel is wel dat de afstand van London Luton naar het centrum 55 kilometer is en je er met een shuttlebusje en trein 40 minuten over doet. Je kunt ook kiezen voor een goedkope bus die er ongeveer een uur over doet. Deze luchthaven is erg fijn als je een klein budget hebt en het niet erg vindt iets verder te reizen naar het centrum.

 

London Stansted: het low cost vliegveld van Londen


Als je echt goedkoop wilt vliegen en misschien liever vanaf Eindhoven dan Amsterdam vliegt, is Londen Stansted een goede keuze. Op dit vliegveld landen enkel vliegtuigen van lowcost airlines zoals EasyJet en Ryanair waardoor je profiteert van toptarieven. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, zitten er niet alleen voordelen aan vliegen naar London Stansted. Naar het centrum van Londen ben je minstens 45 minuten onderweg met de trein of een uur met de bus. Het wordt over het algemeen wel als een prettige luchthaven ervaren, want hoewel het relatief groot is, is de doorloop goed.

 

London Southend: ver van centrum, minst geschikt voor stedentrips

London Southend Airport is de minst geschikte luchthaven als je echt in Londen moet zijn. Het ligt op bijna 70 kilometer van Londen vandaan, meer richting de plaats Southend-on-Sea. Als je van de Britse kust wilt genieten is dit een geweldige luchthaven, maar voor stedentrips naar Londen zouden wij deze luchthaven niet aanraden. Van London Southend naar het centrum van Londen is het met de trein 53 minuten reizen. De ticketprijzen liggen daarentegen wel laag, maar je kunt als je goedkoop wilt reizen naar de stad Londen beter kiezen voor London Stansted of Luton, die ook vluchten met low cost airlines aanbieden.

 

London St. Pancreas International: hartje centrum, 3x per dag rechtstreeks verbonden met Amsterdam en Rotterdam 


Eerlijk is eerlijk als je naar Londen wil reizen in in veel gevallen de beste optie niet het vliegtuig maar de internationale trein:

 • Sneller: Je reist in 3.41 minuten van Rotterdam naar hartje Londen (of 4 uur 13 minuten vanaf Amsterdam). Je verliest echter vrijwel geen tijd aan incheck en transfer. 
 • Voordelig: Als je op tijd reserveert en een beetje flexibel bent met je data en tijden kan je zelfs in de schoolvakanties retourtjes rond de 94,- (incl. bagage en stoelreservering) vinden  op www.nsinternational.nl  

Welk vliegveld in Londen moet je kiezen? Hangt af van je wensen!


Bij het kiezen van een geschikte luchthaven in Londen is het belangrijk om te bedenken waar je voorkeuren liggen. Wil je zo goedkoop mogelijk reizen en daarvoor wat comfort inleveren? Of betaal jij graag wat meer om met een luxere maatschappij te vliegen en dichtbij Londen centrum te landen? Bovendien is de luchthaven vanaf waar je wilt reizen ook belangrijk om mee te nemen in je beslissing.

Vanaf welk vliegveld vanuit Nederland naar Londen vliegen?

Alle Londense luchthavens zijn bereikbaar vanuit Amsterdam. Vlieg je liever vanaf Eindhoven kies je voor Stansted. Vanuit Rotterdam vlieg je op London City Airport en mocht je vanaf Groningen willen vliegen kun je terecht op Londen Southend. Welke luchthaven voor jou geschikt is hangt dus erg af van je wensen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat de meeste citytrippers een goedkope vlucht willen op acceptabele afstand van het centrum. Daarom raden wij vooral Gatwick, Luton en Stansted aan als citytrip luchthavens.

  


Ben jij geïnteresseerd in een stedentrip naar meer Europese steden? Voor de leukste deals is dit overzicht ideaal: goedkoopste vliegtickets Europa. Bekijk ook de gerelateerde artikelen:


New York Airports
Luchthaven in Rome keuzegids
Vliegvelden in Barcelona
Luchthavens Berlijn
- Luchthaven Istanbul overzicht

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen