vliegvelden-istanbul.jpg

Vliegvelden Istanbul: de 2 internationale luchthavens

Nieuw vliegveld Istanbul Airport en luchthaven Istanbul Sabiha

Gepubliceerd op 2 januari 2024

Istanbul is een intrigerende stad waar oud en nieuw en Aziatisch en Europees elkaar ontmoet. Een stad bij uitstek voor een indrukwekkende stedentrip.

Wil jij vliegen naar Istanbul? Dan heb je de keuze uit twee vliegvelden in Istanbul: Sabiha Gökcen en het nieuwe Istanbul Airport. Istanbul Ataturk Airport is sinds 2019 gesloten. Bekijk de ligging van de internationale vliegvelden en alle vliegveld Istanbul tips.  

Vliegvelden Istanbul kaart

 

Luchthavens istanbul kaart

 

Ligging vliegvelden Istanbul en afstand tot het centrum 

 

Vliegveld Istanbul Sabiha Gökçen

Luchthaven Istanboel Sabiha Gökçen ligt in het Aziatische deel van Turkije op zo’n 50 km ten zuidwesten van het centrum van de stad. Dit moderne vliegveld is de thuisbasis van Pegasus Airlines.

 

Vanuit Nederland naar Istanbul Airport Sabiha

Vliegveld Istanbul Sabiha Gökçen bereik je vanuit Nederland en omgeving het snelst met een directe vlucht met Pegasus Airlines. Hiermee ben je in zo'n 3,5 uur in Istanbul. Regelmatig is ruimbagage bij de prijs inbegrepen. Zowel vanuit Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Düsseldorf en Charleroi kan je direct naar Istanbul Sabiha vliegen. Vanuit Amsterdam en Brussel Zaventum kan je ook kiezen voor een Turkish Airlines vlucht.


 

Vliegveld Sabiha Gokcen naar centrum Istanbul

Een duidelijk centrum heeft Istanbul niet, omdat het centrum gesplitst wordt door de rivier de Bosporus. Er zijn wel een aantal wijken die als centrum gezien worden. In het Europese deel zijn dit Sultanahmet en Taksim. In het Aziatische deel ligt het centrum Kadiköy. Welke transfer opties zijn er van vliegveld Sabiha Gokcen naar centrum Istanbul? 

 

Bus

Een opties is om de bus naar Kadiköy te pakken, het centrum van Istanbul aan de Aziatische kant. De bussen vertrekken iedere 20 minuten. Vanaf de eindhalte kan je de ferry pakken naar het Europese deel van Istanbul. Een ritje duurt ongeveer een uur en kost je 10 lira (circa €1,50).

 

Havabus 

Een andere transfer optie is de Havabus, de shuttlebusservice. Deze vertrekt ieder half uur van de luchthaven naar het Europese en Aziatische deel van de stad: wijken Kadiköy (40 minuten tot ferry) en Taksim (60 minuten). De halte vind je direct voor de aankomsthal. Je doet er anderhalf uur over. Tickets naar Taksim kosten 18 Lira (circa €2,70) enkele reis. Die naar Kadiköy iets minder.

 

Taxi

Een enkele reis van Sabiha naar de oude stad Sultanahnmet of het nieuwe Taksim kost rond de 200 lira (circa €30). Je doet er een halfuur over (afhankelijk van de drukte op de weg). Je hebt drie verschillende taxi’s. Gele, blauwe en zwarte. Kies de gele voor de goedkoopste optie.

 

Metro

Vanaf 2021 kan je, als alles volgens planning verloopt, ook metrolijn M4 naar het centrum (Kadiköy) pakken. Houd het artikel in de gaten voor updates.

 

Bekijk alle vliegtickets naar Istanbul voor de beste deals van Sabiha Gokcen airport. Istanbul Airport - nieuw vliegveld Istanbul

Op 29 oktober 2018 is Istanbul New Airport officieel geopend. Dit mega vliegveld in Istanbul is een van de grootste en modernste vliegvelden ter wereld. Sinds april 2019 is het voormalige grootste vliegveld van Turkije (airport Ataturk) vervangen door Airport Istanbul. Deze is gebouwd op ontvangst van 90 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven heeft de IATA code van Atatürk International Airport overgenomen en is daardoor vliegveld Istanbul IST. De nieuwe luchthaven van Istanbul is gelegen op zo'n 50 km ten noordwesten van het centrum.

 

Vanuit Nederland naar Airport Istanbul

Vanuit Nederland en omgeving heb je meerdere opties om naar Istanbul Airport te vliegen. Istanbul Airport is de thuisbasis van Turkish Airlines, grote kans dus dat jouw vlucht naar het nieuwe vliegveld gaat als je met Turkish Airlines vliegt. Wil je een directe verbinding met Istanbul dan kan je vanuit Amsterdam met KLM of Turkish Airlines vliegen, vanuit Brussel met Turkish Airlines of vanuit Dusseldorf met Pegasus of Turkish Airlines. Ook van Eindhoven naar Istanbul New Airport is mogelijk met een KLM vlucht met een overstap.

 

 

Istanbul Airport naar centrum

Aangezien Istanbul Airport in het Europese deel van de stad ligt, bevind je je sneller in de Europese wijken Taksim en Sultanahnmet dan in de Aziatische wijken. We zetten de transferopties op een rij.

 

Bus

Elke 15 tot 20 minuten rijdt er een bus tussen Istanbul Airport en het centrum. Deze doet er tussen de 70 en 110 minuten over. Het is de goedkoopste vervoersoptie met tickets van 16 lira. Vooral lijn H2 is een goede optie om naar Taksim te reizen. Vanaf daar reis je makkelijk door met de metro van Istanbul.  


Metro

Een veelbelovende vervoersoptie voor de toekomst is de M11 metrolijn die nu nog in aanbouw is. Naar verwachting wordt deze in 2020 afgemaakt waardoor je sneller dan met de bus naar het centrum kan reizen. De ticketprijzen zijn nog niet bekend, nog even geduld dus!

 

Taxi

De taxi is zoals altijd een dure maar comfortabele transferoptie. Je betaalt een paar honderd Turkse lira's. De rit van Airport Istanbul naar het centrum duurt zo'n 45 minuten tot een uur, afhankelijk van de drukte op de weg. Pak je de taxi, onderhandel dan altijd over de prijs en zorg dat de meter loopt. Denk aan een prijs tussen de €30 en €35. 

 

Boek gelijk je vluchten naar Istanbul via onze ticket vergelijker! 

Welke luchthaven Istanbul

Bij de keuze voor een van de 2 luchthavens van Istanbul kan je letten op verschillende factoren. Ligt jouw hotel in het Europese deel van Istanbul dan reis je daar sneller naartoe vanuit Istanbul New Airport. Wil je daarentegen naar het Aziatische deel van de stad dan is Sabiha fijner. Vlieg je graag vanuit Eindhoven of Rotterdam dan is Sabiha Gokcen een betere luchthaven vanwege de directe verbinding. Vanuit Amsterdam, Brussel of Dusseldorf kun je beide luchthavens snel bereiken. Qua prijs maakt het niet veel uit welke luchthaven bij Istanbul je kiest. Vergelijk zelf alle aanbiedingen voor vliegen naar Istanbul!

 


Meer airport tips

Interesse in meer luchthaven tips voor Europese hoofdsteden? Bekijk dan zeker de gidsen voor:

- Vliegvelden Londen

- Rome vliegvelden

- Luchthavens Berlijn

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen