vliegvelden-new-york.jpg

Vliegvelden New York in kaart gebracht

Welk vliegveld in New York is de beste keuze voor jouw volgende citytrip?

Gepubliceerd op 11 april 2023

New York, The Big Apple, The City That Never Sleeps... Hoe je de grootste stad van de Verenigde Staten ook wil noemen, het is de ultieme stedentrip bestemming. Grote kans dat de thuisstad van het Vrijheidsbeeld, Times Square en het Empire State Building ook op jouw bucketlist staat.

Tip van de redactie: goedkoop en comfortabel vliegen naar NYC? Nu KLM New York tickets tijdens de REAL DEAL DAGEN, met retour NYC v.a. 474,-! 


De vliegvelden van NYC

Reis je naar New York dan reis je natuurlijk met het vliegtuig. Er zijn maar liefst zeven vliegvelden in New York waarvan drie grote vliegvelden waarmee jij wellicht in aanraking komt tijdens je bezoekje aan New York: JFK Airport, vliegveld Newark en vliegveld LaGuardia New York. Op welk vliegveld in New York kan je het beste vliegen? Wij zetten de verschillende luchthavens op een rij. Uit onze vergelijking voor tickets New York blijkt dat vliegticketprijzen niet veel verschillen per luchthaven. Wel zijn er verschillen tussen de vliegvelden in ligging en in transferopties. Wij zetten alle New York vliegvelden voor jou op een rij.


Tip van de VliegenNaar redactie: Nu SUPER DEALS bij TIX voor New York v.a. 387,-!  

Luchthavens New York op kaart


vliegvelden new york kaart

Vliegvelden New York kaart - de afstand van vliegvelden NY tot Times Square

 New York Vliegveld JFK

JKF Airport is het grootste vliegveld van New York. John f Kennedy International Airport ontvangt maar liefst bijna 30 miljoen reizigers per jaar. Het ligt ten zuidoosten van Manhattan in de wijk Queens op ongeveer 22 kilometer van de wereldberoemde billboards op Times Square. Op JFK Airport landen en vertrekken de meeste internationale vluchten vanuit Nederland, België en Duitsland. Als je vanuit Amsterdam vliegt kan je met een rechtstreekse vlucht van KLM, Delta of Norwegian naar JFK vliegen.

Vanuit Brussel vlieg je met Lufthansa, KLM of Delta en vanuit Düsseldorf kan je met Eurowings, een goedkopere maatschappij, vliegen. Doordat JFK door vele luchtvaartmaatschappijen aangevlogen wordt, is het er ontzettend druk en chaotisch. Houd hier dus rekening mee als je op JFK aankomt of weer vertrekt. JFK is een goede optie als je hotel in de wijk Queens, Brooklyn of west-Manhattan ligt.

 

JFK Airport naar Manhattan

De transfer van New York naar JFK Airport en andersom kan op verschillende manieren. Het is natuurlijk hartstikke leuk om je tripje naar New York te beginnen in een yellow cab, maar dit is uiteraard prijzig. Als je de taxi pakt moet je rekening houden met ongeveer $80-$100 voor een enkele rit inclusief tol en fooi. Een taxiritje naar Manhattan, waar de meeste stedentrippers verblijven, duurt afhankelijk van de verkeersdrukte ongeveer een uur. Een stuk goedkopere optie is met de AirTrain en de metro. Je reist eerst vanaf JFK met de AirTrain naar de metro in het centrum voor ongeveer $5. Daarna reis je door naar je eindbestemming met de metro voor ongeveer $3. Je doet er dan tussen de 60 en 90 minuten over om in Manhattan te komen. Deze optie is een stuk voordeliger dan met de taxi. Maar natuurlijk valt er voor het comfort van de taxi ook wat te zeggen. Zeker als je grote koffers bij je hebt is de taxi fijner dan de krappe metro. Een goede tussenoptie is het boeken van een shuttle bus die jou afzet voor je hotel. Je deelt dan een busje met meerdere reizigers waardoor je de kosten kunt delen. Je komt dan uit op zo'n $21 p.p. en het kost je evenveel tijd als met de AirTrain en metro. Het kan wel zijn dat je op het vliegveld even moet wachten op de andere busreizigers. Wat de fijnste transferoptie is, blijft persoonlijk dus kijk vooral naar je eigen wensen. Vliegveld New York Newark overzicht

Newark Liberty International Airport ligt in New Jersey ten westen van New York, maar het is dichtbij genoeg om als geschikte luchthaven te gelden voor NYC. Het ligt op ongeveer dezelfde afstand van Times Square als JFK Airport. Newark is de thuishaven van United Airlines waarmee je uit Amsterdam en Brussel met een directe vlucht naartoe vliegt. Vanuit Dusseldorf kun je net als naar JFK met Eurowings vliegen zonder tussenstop. Je kunt ook kiezen voor een KLM vlucht, maar deze zijn wel met tussenstop. Als je direct wilt vliegen met KLM zal je dus voor JFK moeten kiezen. Een vlucht met overstap is vaak wel goedkoper dan een directe vlucht, dus dat kan het overwegen waard zijn. Newark is een stuk kleiner dan JFK en daarmee ook een stuk rustiger. Dit vliegveld is een goede keuze als je hotel in oost-Manhattan ligt.

 

Transfer Newark – Manhattan

Om van Newark naar Manhattan te reizen, heb je dezelfde transfer opties als vanaf JFK: taxi, AirTrain en metro of shuttlebus. De duurste transfer optie is met de taxi waar je ongeveer $80-$100 voor kwijt bent. Dit is goed te doen als je met 4 personen bent, maar ben je alleen of met z'n tweeën dan kan het toch best slikken zijn. Ben je met een klein gezelschap dan is een shuttleservice die je voor $21 in een uur à anderhalf uur in Manhattan zet wellicht fijner. Je kan ook met de AirTrain naar het treinstation van de airport en van daaruit verder reizen naar Penn Station Midtown Manhattan. Dit kost je rond de $13. Vanuit Newark heb je ten opzichte van JFK nog een extra optie om in Manhattan te komen: met de bus. Een enkeltje bus naar het centrum van Manhattan kost je $17 en een retourtje heb je al voor $29. De bus stopt op 3 haltes in midtown Manhattan, dus kijk goed of jouw hotel hier in de buurt ligt. Alleen dan is deze optie gunstig.

  


LaGuardia Airport

LaGuardia is de kleinste van de 3 grote luchthavens in New York. Deze compacte luchthaven ligt met 14 kilometer het dichtstbij Times Square. Hier zal je vanuit Nederland waarschijnlijk niet landen, want de luchthaven wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het kan wel voorkomen dat je hier landt als jouw vlucht een tussenstop in een Amerikaanse stad maakt. Ook als je al in Amerika bent en vanuit een andere Amerikaanse stad naar New York vliegt, is de kans groot dat je hier aankomt.

 

Transfer LaGuardia Manhattan

Deze luchthaven ligt in de wijk Queens. Om naar Manhattan te komen heb je verschillende transfer mogelijkheden. Zoals altijd kun je met de taxi. Een ritje vanaf LaGuardia naar Manhattan is een stuk voordeliger dan vanuit de andere luchthavens. Het kost je gemiddeld $50 inclusief tol en fooi en duurt afhankelijk van het verkeer 40 tot 60 minuten. Je kunt ook kiezen voor de shuttlebus service die jou in 45 tot 60 minuten voor $15 afzet bij je hotel in Manhattan of je kiest voor de goedkoopste optie en gaat met het openbaar vervoer. Je kunt de NYC Airporter pakken die van 11h tot 19h rijdt en stopt op verschillende locaties in Manhattan. Of je kiest voor de reguliere buslijnen en het kost je slechts een paar dollar. Met de bus is de reistijd naar het centrum wel het langst, zo'n 60 a 70 minuten. Een groot nadeel van deze luchthaven is dat er geen metro- of treinhalte is. Maar, zoals al eerder gezegd is de kans klein dat je hier land vanuit Nederland en buurlanden.

 


Beste vliegveld New York


Onze conclusie: het maakt weinig uit welk vliegveld in New York je kiest. De kosten en reistijd van de transfer verschilt weinig tussen Newark en JFK. Vanuit LaGuardia heb je wel duidelijk de snelste en goedkoopste transfer opties naar hartje New York, maar zoals aangegeven is de kans klein dat je hier aankomt. Dan gaat het tussen JFK en Newark. Welk vliegveld voor jou de meest geschikte is, hangt erg af van waar je wensen liggen en waar in NY je verblijft. De vliegticketprijzen en reistijd naar het centrum verschillen per airport weinig dus dat hoef je niet te overwegen in je keuze. De belangrijkste speler in je keuze voor het juiste vliegveld is de locatie van je hotel. Als je in oost-Manhattan moet zijn is Newark de beste keuze, maar als je in West-Manhattan, Queens of Brooklyn moet zijn is JFK waarschijnlijk een betere optie. Over het algemeen zit je met elke luchthaven in New York goed. Wist je dat Londen en Rome ook meerdere luchthavens hebben? Lees hier alles over in ons artikel vol met vliegveld Londen tips en in ons Rome vliegvelden overzicht. Geniet van je stedentrip!

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen