vliegvelden-kreta.jpg

Vliegveld Kreta overzicht: 3 opties op rij

De vliegvelden van Kreta: vliegveld Heraklion, Chania en Sitia. Bekijk de verschillen!

Gepubliceerd op 10 januari 2024

Het eiland Kreta is het grootste en zonder twijfel het populairste Griekse vakantie-eiland. Je geniet hier van mooie, afgelegen dorpjes, stille stranden en gezellige haventjes.

Ben je op zoek naar een voordelige vlucht? Ontdek naar welk vliegveld je de goedkoopste Kreta tickets boekt


Hoeveel vliegvelden heeft Kreta? 

Kreta is een Grieks eiland met een lengte van 260 kilometer. Het is het op vier na grootste eiland van de Middellandse zee, het is dan ook niet gek dat er maar liefst 3 internationale luchthavens op het eiland te vinden zijn. Deze luchthavens zijn: Heraklion, Chania en Sitia. Wij vertellen naar welk vliegveld je het best kunt vliegen.

 


Luchthavens Kreta Kaart

 

Heraklion, vliegveld Kreta Chersonissos

De hoofdstad Heraklion is een belangrijk vertrekpunt voor rondreizen over het mooie eiland. Bewonder er prachtige kerken als Agios Minas & Agios Titos en bezoek zeker het unieke archeologie museum! Ook kun je vanuit Heraklion verschillende dagtochten maken.


Nikos Kazantzakis Heraklion Airport heeft een centrale ligging en laat het nou ook nog een het goedkoopste vliegveld zijn. Je kunt naar Kreta vliegen vanuit Nederland, België en Duitsland. Je kunt een directe vlucht boeken met Transavia, Tui, Condor en Brussels Airlines.

Tip 1: Waar je vandaan vliegt maakt voor de duur van je vlucht niet zoveel uit, toch raden wij aan om te vliegen naar Heraklion vanaf Amsterdam. Daar bespaar je geld mee, waarmee je een keer lekker uit eten kunt op Kreta!

Overigens is men in februari gestart met de bouw van een nieuwe luchthaven op Kreta om het vliegveld van Heraklion te ontlasten, waar nu bijna 5 miljoen passagiers per jaar landen. Het nieuwe vliegveld bestaat nu ook al maar dan als basis voor het Griekse leger. Dit militaire vliegveld ligt in het zuidoosten van Kreta bij Kastelli. Het brengt je straks nog veel sneller naar populaire badplaatsen als Chersonissos of Malia. 

 

Vliegveld Heraklion naar centrum Heraklion

De luchthaven van Heraklion ligt 5 kilometer ten zuidoosten van Heraklion stad. Heb je geen huurauto tot je beschikking? Er zijn diverse busverbindingen met de stad en ook een taxi is redelijk betaalbaar. Vraag wel vooraf naar de prijs!

 

Vliegveld Heraklion naar Chersonissos

Wie gaat feesten in Chersonissos vliegt naar Heraklion. Vanaf het vliegveld vertrekt er een bus die in de zomer de hele dag tussen Heraklion airport en Chersonissos rijd. Je bent ongeveer €3,50 kwijt aan een busrit.

 


Vliegveld Chania: luchthaven west Kreta

Wanneer je je vakantie doorbrengt in Chania, is het vliegveld van Chania de meest logische optie om naartoe te vliegen. De luchthaven is iets kleiner dan Heraklion, maar nog steeds populair.

Wie naar Chania wilt vliegen, vertrekt vanuit Amsterdam, Eindhoven, Brussel of Düsseldorf. Brussel en Düsseldorf zijn het goedkoopst, maar als je ver moet rijden om daar te komen is Amsterdam de beste optie. Je kunt direct vliegen met Ryanair, Swiss, Eurowings, Aegean Airlines of KLM. 

 


Luchthaven Sitia Kreta: oostelijk deel Kreta

Het kleine vliegveld van Sitia heeft een nieuwe terminal. Er gaan bijna geen directe vluchten naar Sitia Airport. Als je het niet erg vind om over te stappen kan je met Aegean Airlines vliegen vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf.

 


Conclusie: beste vliegveld Kreta

Voor welke van de drie vliegvelden je kiest hangt af van je budget en wensen. Heraklion is goed bereikbaar vanuit Amsterdam en is zelfs het goedkoopst. Ondanks dat Heraklion de meest logische optie is, is het niet aan te raden om hierop te vliegen als je een hotel geboekt hebt in Chania.

De luchthaven Chania is goed bereikbaar, wel vlieg je dan waarschijnlijk vanaf Brussel of Düsseldorf. Maar voor wie in Chania stad moet zijn is dit vliegveld de beste optie. 

Ben jij toe aan een strandvakantie? Dan ga je waarschijnlijk naar Sitia stad. Toch is het dan handiger om te vliegen naar Heraklion en vanaf daar de bus of taxi te pakken. Wanneer je vliegt naar Sitia airport heb je vaak een lange tussenstop.

 

Hopelijk heeft dit artikel jou geholpen met het maken van de keuze naar welke luchthaven je gaat vliegen tijdens je vakantie op Kreta. Ben je er nog niet over uit naar welke bestemming je op vakantie wilt? Lees dan ook hoe je het beste kunt vliegen naar Sardinië en Sicilië of welke luchthavens Corsica heeft. Wij wensen je veel succes met het boeken van je tickets en veel plezier op vakantie!

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen