stopover.jpg

Meerdere vluchten boeken? Van combinatieticket tot stopover!

Lees hoe je kunt besparen op je volgende reis!

Gepubliceerd op 1 februari 2024

Wat denk je van een weekje Bali tijdens je reis naar Australie, een paar dagen in Miami of New York in combinatie met je vakantie in Belize of tijdens een vlucht naar Bangkok een stopover maken in Dubai?


Twee bestemmingen bezoeken tijdens een vakantie is heel goed mogelijk en vaak niet eens veel duurder met combinatie vluchten. Soms lukt het zelfs om een vlucht met meerdere bestemmingen voor de prijs van 1 te boeken. Wij leggen jou in dit artikel uit wat een stopover en combinatietickets precies zijn, wat de voordelen zijn en hoe je ze boekt. 

 

Comb vliegtickets: meerdere bestemmingen op 1 ticket

Een combinatieticket is zoals de naam het al zegt een combinatie van meerdere vluchten op 1 ticket. Dat is handig en vaak voordeliger als je een bijzondere of lange verre reis wil maken waarbij je meerdere bestemmingen bezoekt.

Vroeger moest je voor dit soort reizen langs het reisbureau. Tegenwoordig kan je dit prima zelf online. Zie in onderstaande voorbeeld hoe je heel eenvoudig een KLM meerdere bestemmingen ticket op Klm.com kunt boeken. Door onder de boeker de optie meer bestemmingen te kiezen (omcirkeld in het voorbeeld).

 

 

 

Stopover vliegtickets met tussenstop 

Iedereen die weleens een intercontinentale vlucht heeft gemaakt kent het probleem van lange overstaptijden. Deze zijn vaak net te lang om comfortabel op het vliegveld door te brengen, maar te kort om van het vliegveld af te gaan. Zonde, vooral als de overstaplocatie op je bucketlist staat.


Met een stopover zijn er mogelijkheden om je tussenstop om te toveren tot een extra stedentrip. Dit doe je door een vliegticket met stopover te boeken en een lange tussenstop in je reis in te bouwen.

 

Een stopover moet je niet verwarren met een tussenstop. Bij een tussenstop maak je voor korte tijd een onvrijwillige stop in je reis, omdat het vliegtuig bijvoorbeeld bijgetankt of bevoorraad moet worden. Bij een stopover onderbreek je bewust je reisplan om tijdelijk in het overstapland te verblijven.

 

 

Voorbeeld 1: Emirates vlucht met stopover Dubai boeken

Je kan zonder extra kosten met Emirates een stopover in Dubai maken op weg naar je bestemming in Azie, Australie of Nieuw Zeeland. Je blijft lang genoeg om de stad te verkennen. Ideaal, want je hoeft je niet uren te vervelen op oncomfortabele vliegveldstoeltjes en hebt je minder last van vervelende jetlags.


Het boeken van je stopover is heel eenvoudig:
1. Boek je Emirates vlucht op 
Cheaptickets.nl/emirates (klik op meerdere best. net boven de ticketengine om de lengte van je stopover te bepalen).

2. Je kunt zowel op de heen als de terug vlucht met Emirates een stopover in Dubai inlassen. 

Hoe fijn is het om je lange vlucht in tweeën te hakken? Reden genoeg dus om bij je volgende intercontinentale vlucht eens te kijken naar de opties voor het boeken van een stopover. 


Vaak zijn vluchten met tussenstop goedkoper dan rechtstreekse vluchten en dat werkt nu in je voordeel. Je kunt vaak voor een klein bedrag en soms zelfs zonder bij te betalen een stopover boeken.


Maar er zijn meer luchtvaartmaatschappijen die gratis stopovers aanbieden in eigen land. Zo biedt Klm.com (in samenwerking met Air France) bijvoorbeeld een gratis stopover aan in Amsterdam of Parijs. Als je slim boekt, kun je meerdere bestemmingen boeken op éen vliegticket zonder dat dit duurder is dan een rechtstreekse vlucht naar je eindbestemming.


 

Voorbeeld 2: KLM vliegticket met stopover boeken via internet

Als je hebt besloten een vlucht met stopover te boeken, maak je in het ticketsysteem van de reisorganisatie gebruik van de optie ‘meerdere bestemmingen’. Je kiest dan niet voor een retourtje, maar plant zelf tussenstops in.

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld van een vlucht met stopover geboekt bij KLM. Wij kiezen voor een reis van Amsterdam naar Sydney met twee stopovers. In dit voorbeeld maken we op de heenweg een stopover in Singapore en op de terugweg in Bali.  

 

Stap 1 – Kies je eindbestemming. Dit klinkt heel logisch, maar de eindbestemming is de basis voor je stopovers. Je kunt namelijk niet elke stad op elke vliegroute als stopover kiezen. Een stopover in bijvoorbeeld Sri Lanka als je met KLM naar Sydney vliegt, is niet mogelijk. Simpelweg omdat dit niet op de vliegroute ligt. Alleen tussenstoplocaties naar je eindbestemming komen in aanmerking als voor je stopover.

 

Stap 2 – Nadat de eindbestemming vaststaat, zoek je uit wanneer de vlucht naar je bestemming het goedkoopst is. Op de KLM website kan je heel makkelijk prijzen per maand en per dag zien. Dit doe je door op de homepagina van KLM je eindbestemming in te voeren en in het menu ernaast af te lezen welke maand de laagste ticketprijzen heeft. In ons geval is dit €1041 in mei.

 

Stap 3 – Wanneer je de goedkoopste datum hebt gevonden, bekijk je welke tussenstops mogelijk zijn op de route. Dit doe je door alle vluchtopties per dag te bekijken. Op onderstaande foto zie je alle vluchtopties op de geselecteerde datum voor Sydney. Je ziet dat sommige vluchten een stuk duurder zijn dan andere. Wanneer je op vluchtgegevens klikt, krijg je de overstaplocatie te zien.

 

 

Door op vluchtopties te klikken, krijg je onderstaand scherm te zien. Je ziet dat je bij de geselecteerde vlucht een overstap maakt in Singapore. Deze selecteren wij als eerste stopoverlocatie. Op het vluchtoverzicht hierboven hebben we ook de vlucht met tussenstop op Bali gemarkeerd. Dit wordt onze stopover op de terugweg.

 Singapore en Bali zijn twee van de vele mogelijke stopovers van en naar Sydney. Andere bestemmingen op de vliegroute naar Sydney zijn Seoul, Abu Dhabi, Tokio, Guangzhou, Hong Kong, Bangkok, Shanghai en Parijs. Schrijf de bestemmingen op die je graag zou willen bezoeken.

 


Stap 4 – Wanneer je weet op welke bestemmingen je een stopover wilt maken, ga je terug naar de homepage van Klm.com en gebruik je de optie ‘meerdere bestemmingen’ om de tussenstopbestemmingen in te vullen. De meeste boekingssites geven je de optie om meerdere bestemmingen in te plannen waardoor je gemakkelijk je stopovers kunt aangeven. 

  

Wanneer je hebt gekozen voor de optie meerdere bestemmingen, kom je in onderstaand menu.

 


Je ziet dat het systeem automatisch vlucht 1 naar Sydney invoert en vlucht 2 vanaf Sydney. Maar je wilt natuurlijk eerst naar je stopover. Vlucht 1 is dus van Amsterdam naar je eerste stopover (Singapore). Bij vlucht 2 vul je van Singapore naar Sydney in. Daarna is het tijd om een extra vlucht toe te voegen. Hiervoor moet je eerst de datum van vlucht 2 bepalen. Bedenk hoe lang je ongeveer wilt verblijven op je stopovers en eindbestemming. Dit ga je later finetunen. Vlucht 3 gaat van Sydney naar stopoverlocatie 2 (Bali). Vervolgens vul je bij vlucht 4 van Bali naar Amsterdam in. Wij komen op onderstaand schema.

 

 

Stap 5 – Als er een te hoge ticketprijs uitkomt of als er geen vluchten op de gewenste datum gaan, kan je het beste andere vertrekdata proberen. Daarom is het zo belangrijk dat je flexibel bent in de reisdatum en de tussenbestemmingen. Als je een heel strak reisschema hebt, is het vaak lastig om een goedkope stopover te vinden en dit kan erg frustrerend zijn. Kies daarom zo ruim mogelijke reisdata om de beste deal te vinden. Het is een beetje een puzzel, maar het loont uiteindelijk wel.


Wij komen uiteindelijk op de volgende deal.

 

 

 

Je ziet dat je alleen betaalt voor de tickets van Amsterdam naar Singapore en dat je daarna gratis naar je stopovers reist. Wij rekenden onze besparingen uit. Deze totaalprijs van €1303 zou je nooit halen als je allemaal losse tickets moet boeken voor deze vluchten. Dan zit je namelijk op een veel hoger bedrag van €2447! Door een stopover te boeken bespaar je dus een hele hoop geld en haal je meer uit je overstaptijd. Nog even ter vergelijking: stel dat je een maand naar Australië wilt en alleen een retourtje naar Sydney boekt dan kost het je minstens €1140. Dan heb je op de heen- en terugweg een vlucht van ongeveer 25 uur met een tussenstop. Voor €160 meer bezoek je dus twee extra bestemmingen en reis je comfortabeler.

 

 

Alternatief: bewust lange overstaptijd boeken

Voor de reizigers die geen tijd hebben voor een lange stopover, is er een goed alternatief. Je zou namelijk wellicht wel een korte dagtrip kunnen plannen op de tussenstoplocatie. De meeste mensen zoeken een vlucht met een zo kort mogelijke overstaptijd, logisch! Maar wanneer je bewust kiest voor een lange overstaptijd kan je tussen je twee vluchten door een paar uur in de stad doorbrengen zonder echt een stopover in te plannen. Zo zie je toch een extra stad! Stel dat je naar New York wilt, dan is er (als je met IcelandAir vliegt) een overstapoptie in Reykjavik. Als je zorgt dat je een lange overstaptijd hebt (bijvoorbeeld 10 uur), kun je in die tijd tussendoor IJsland verkennen. Dit is een goed alternatief voor wanneer je wel van het vliegveld wilt, maar geen dagen de tijd hebt.

Een aantal zaken moet je van tevoren wel goed uitzoeken. Is het op je vlucht überhaupt toegestaan om het vliegveld te verlaten? Heb je een visum nodig? Hoe ver is het vliegveld van het centrum? Wat wil je zien? Ga ook zeker ruim van tevoren weer terug naar de luchthaven en houd rekening met enige vertragingen onderweg naar het vliegveld. Met deze zaken in je achterhoofd kan jij mooi een paar uurtjes rondlopen in een interessante stad in plaats van eindeloos wachten op je volgende vlucht!

 

 

Regelen

Wanneer je de ideale stopover deal hebt gevonden moet je wel een aantal zaken regelen. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je op tijd een visum aanvraagt voor je tussenbestemming. Er zijn wel landen die visumvrij te bezoeken zijn voor Nederlanders. Zo mag je in Singapore 90 dagen visumvrij verblijven en ook Bali is voor 30 dagen vrij te bezoeken. Vaak heb je wel een bewijs nodig van je verblijfsduur, dit kan je vliegticket zijn. Meestal is het ook een vereiste dat je paspoort nog minstens een half jaar geldig moet zijn. Denk er ook aan om te checken welke vaccinaties je eventueel nodig hebt voor je stopover. Wel zo fijn om voorbereid op reis te gaan!

 

Uiteraard komen er ook extra kosten bij je reis kijken voor het verblijf, vervoer en eten in het tussenland. Helemaal gratis is een stopover dus niet, maar als je meerdere van je bucketlistbestemmingen combineert, scheelt het je uiteindelijk wel een paar retourtickets en haal je meer uit je reis. Succes met boeken en laat ons weten welke stopover je gevonden hebt. Goede reis!

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen