onveilige-vliegtuigmaatschappijen.jpg

De onveiligste luchtvaartmaatschappijen

Wat zijn de gevaarlijkste luchtvaartmaatschappijen van dit moment?

Gepubliceerd op 13 januari 2024

Vliegtuigcrashes zoals recent nog van Aeroflot en het Ukraine International Airlines (UIA) toestel houden de gemoederen vaak lang bezig. Logisch, want we willen allemaal graag aannemen dat je veilig in een vliegtuig kan stappen, ongeacht de maatschappij. Over het algemeen wordt vliegen steeds veiliger, maar niet alle luchtvaartmaatschappijen voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen. 

Redactie update 13-1-2024: Veilig en voordelig vliegen? De KLM Real Deal Dagen zijn begonnen met 60 top deals v.a. 108,-!


Goed nieuws voor alle fans van vliegen met KLM want onze Nationale luchtvaartmaatschappij stond in het afgelopen jaar wederom in de top 10 van de veiligste van Europa en de 9e ter wereld na o.a. Emirates en Finnair. Ook Transavia doet het goed met een 6e plaats. Dit blijkt uit onderzoek van JACDEC (het Jet airliner crash data evaluation center). 

 

Onveilige luchtvaartmaatschappijen volgens airlineratings.com

 

Bij welke luchtvaartmaatschappijen kan je echt beter niet instappen? Dit zeggen de experts.


Airlineratings.com werkt met een 7 sterrensysteem waarbij airlines een ster krijgen voor elk criterium waaraan zij voldoen. Zo kijkt de organisatie onder andere naar de registratie in officiële veiligheidsbestanden, het aantal fatale crashes van de afgelopen 10 jaar, de ouderdom van de vloot en of de airlines boven de EU en VS mogen vliegen.


Uit het overzicht op de website blijkt de regionale Thaise carrier Nok Air de onveiligste airline van dit moment te zijn. Op de voet gevolgd door Nepal Air. Ook deze luchtvaartmaatschappij scoort slechts 1 ster, die de airline verdient omdat de toestellen boven de VS mogen vliegen. In de EU is de maatschappij helemaal verbannen. Nepal Air wordt op de voet gevolgd door de luchtvaartmaatschappijen met 2 van de 7 sterren zoals het Iraqi Airways en Blue Wing uit Suriname. De 9 meest onveilige airlines staan hieronder op een rij.


De 9 gevaarlijkste luchtvaartmaatschappijen om mee te vliegen 2023

 1. Nepal Airlines
 2. AirBlue 
 3. Sriwijawa Air
 4. Blue Wing uit Suriname
 5. Pakistan International Airlines 
 6. Air Algerie 

7- 9 O.a. Iran Aseman Airlines, Iraqi airways en Air Zimbabwe is het verboden om te vliegen binnen de EU. 

Bovenstaande lijst betreft slechts de maatschappijen die extreem slecht scoren (1 of 2 sterren waar bijvoorbeeld topscoorder Qantas 7 sterren haalt). Maar er zijn er wel een kleine 100 die je beter kan vermijden. Veiliger is het te kijken naar de vliegmaatschappijen hieronder die wel goed performen.

Een enkele maatschappij staat niet op Airlineratings. Bijvoorbeeld Trigana Air Service, die op de Europese blacklist staat en als onveilig in alle rapporten wordt genoemd. Ook vliegen met deze maatschappij kan je dus beter vermijden.

 

Zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen EU

 

De Europese Unie houdt een lijst bij met vliegtuigmaatschappijen die niet mogen vliegen in het Europese luchtruim. Van de onveiligste maatschappijen staan de meeste ook op de zwarte lijst o.a.: Nepal Air, Iraqi airways, Kam Air, Ariana Afghan Airlines, Blue Wing en Avia Traffic Company. Deze luchtvaartmaatschappijen hebben geen toestemming om in het Europese luchtruim te vliegen, omdat deze volgens de EU duidelijk onveilig zijn. Check hier de hele zwarte lijst.

 

Alternatieve beoordeling gevaarlijkste vliegtuigmaatschappijen Jacdec

 

Naast Airlinerates.com is er nog een ander onderzoeksbureau dat de meest veilige en meest onveilige airlines op een rijtje zette: Jacdec. Deze organisatie beoordeelt alleen de 100 grootste luchtvaartmaatschappijen op criteria voor veiligheid zoals het aantal ongevallen, ouderdom van de vliegtuigen, vliegroutes en nationale en internationale veiligheidscertificaten. Een groot verschil met de beoordeling van de eerder genoemde site is dat Jacdec zowel fatale als niet-fatale ongelukken in de afgelopen 30 jaar meeneemt in de beoordeling van airlines.


Airlineratings.com kijkt slechts naar fatale ongelukken over een tijdsspanne van 10 jaar. Daardoor komt Garuda Indonesia er bij beide beoordelaars nogal anders uit. De maatschappij heeft de afgelopen 10 jaar geen dodelijke ongelukken meer gemaakt en voldoet aan alle veiligheidsnormen waardoor hij 7/7 scoort bij airlineratings.

Bij Jacdec staat de airline op plek 100 van de 100 grootste airlines wat wijst op een onveilige maatschappij. Airlinerates.com geeft volgens de Vliegennaar.nl redactie een realistischer overzich voor de actualiteit, omdat airlines zich snel ontwikkelen en ongelukken in de afgelopen 10 jaar dus meer zeggen dan een ongeluk 30 jaar geleden.

 

Transavia en KLM bij de veiligste vliegmaatschappijen 

 

Gelukkig is er ook nog goed nieuws voor de luchtvaart. Het algemene veiligheidsniveau van vliegen is in de afgelopen decennia sterk gestegen. Daarnaast kan je met een veilig gevoel KLM tickets blijven boeken. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen behoren namelijk tot de veiligste ter wereld. Transavia staat op plek 6 en KLM plek 9 van de veiligste airlines ter wereld volgens Jacdec. Daar kun je dus met een gerust hart instappen. Kenya Airways, Cubana Airlines en Iran Air laten zien dat je zeker kunt leren van je fouten. Waar ze 8 jaar geleden nog tot de slechtste airlines behoorden, scoren Cubana Airlines en Iran Air nu 6/7 en Kenya Airways zelfs 7/7! Kenya Airways is nu zelfs partner van KLM, zij zijn goed bezig dus. Hieronder vind je een overzicht van de top 10 veiligste airlines volgens airlineratings en en top 10 van Jacdec.

 

Veiligste vliegmaatschappijen top 20 2023, Airlineratings.com:

 1. Quantas
 2. Air New Zealand
 3. Etihad
 4. Qatar Airways
 5. Singapore Airlines
 6. TAP Air
 7. Emirates
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia & Virgin Atlantic
 11. Cathay Pacific
 12. Hawaiian Airlines
 13. TAP Portugal
 14. United Airlines
 15. Lufthansa / Swissair group
 16. Finnair 
 17. British Airways 
 18. KLM
 19. American Airlines
 20. Delta airlines

 

Veiligste vliegtuigmaatschappijen top 10, 2023 Jacdec:

 1. Finnair
 2. Scoot Tigerair
 3. Norwegian Air Shuttle
 4. Emirates
 5. Air Europe
 6. Transavia
 7. Etihad Airways
 8. Virgin Atlantic Airways
 9. KLM
 10. Jetstar Airways
 11. Runners up en dus ook allemaal bijzonder veilig zijn o.a. Cathay pacific, Eva Air, Vueling, Easyjet, JetBlue en Singapore Airlines.

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen