onveilige-vliegtuigmaatschappijen.jpg

De onveiligste luchtvaartmaatschappijen van 2019

Wat zijn de gevaarlijkste luchtvaartmaatschappijen van dit moment?

Gepubliceerd op 29 mei 2019

Vliegtuigcrashes zoals die van de Indonesische Lion Air, Ethiopian Air en de crash van het Aeroflot toestel gisteren houden de gemoederen vaak lang bezig. Logisch, want we willen allemaal graag aannemen dat je veilig in een vliegtuig kan stappen, ongeacht de maatschappij. Over het algemeen wordt vliegen steeds veiliger, maar niet alle luchtvaartmaatschappijen voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen. Bij welke luchtvaartmaatschappijen kan je beter niet instappen? Dit zeggen de experts:

 

Onveilige luchtvaartmaatschappijen volgens airlineratings.com

 

Airlineratings.com werkt met een 7 sterrensysteem waarbij airlines een ster krijgen voor elk criterium waaraan zij voldoen. Zo kijkt de organisatie onder andere naar de registratie in officiële veiligheidsbestanden, het aantal fatale crashes van de afgelopen 10 jaar, de ouderdom van de vloot en of de airlines boven de EU en VS mogen vliegen. Uit het overzicht op de website lijkt Nepal Airlines de onveiligste airline van dit moment te zijn. Deze luchtvaartmaatschappij scoort slechts 1 ster, die de airline verdient omdat de toestellen boven de VS mogen vliegen. In de EU is de maatschappij helemaal verbannen. Nepal Air wordt op de voet gevolgd door de luchtvaartmaatschappijen met 2 van de 7 sterren zoals het Thaise Nok Air, Iraqi Airways en Blue Wing uit Suriname. Een score van 3 sterren krijgen onder andere  Ethiopian Airlines, Maldivian en Aerocaribbean. De 22 meest onveilige airlines staan hieronder op een rij.


De 22 gevaarlijkste luchtvaartmaatschappijen om mee te vliegen 

 1. Nepal Air
 2. Nok air Thailand
 3. Iraqi airways
 4. Kam Air Afghanistan
 5. AirAsia Thailand
 6. Airlines PNG, Papua Nieuw Guinea
 7. Ariana Afghan Airlines
 8. Blue Wing uit Suriname
 9. Aerocaribbean
 10. Air panama
 11. Novoair
 12. Maldivian
 13. Somonair
 14. Southwest Airlines
 15. Tajik Air
 16. Turkmenistan Airlines
 17. Conviasa Venezuela
 18. Drukair Royal Bhutan
 19. Ethiopian Airlines
 20. Fastjet
 21. First Air Canada
 22. Avia Traffic Company

 

Belangrijk om te benoemen is dat de Indonesische Trigana Air Service geen rating op de website heeft, maar wel op de Europese blacklist staat en als onveilig in alle rapporten wordt genoemd. Ook vliegen met deze maatschappij kan je dus beter vermijden.

 

Zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen EU

 

De Europese Unie houdt een lijst bij met vliegtuigmaatschappijen die niet mogen vliegen in het Europese luchtruim. Van de 22 onveiligste maatschappijen staan er 6 op de zwarte lijst: Nepal Air, Iraqi airways, Kam Air, Ariana Afghan Airlines, Blue Wing en Avia Traffic Company. Deze zes luchtvaartmaatschappijen hebben geen toestemming om in het Europese luchtruim te vliegen, omdat deze volgens de EU duidelijk onveilig zijn. Dit zijn veelal regionale vliegtuigmaatschappijen uit onrustige gebieden. Hier hoef jij je geen zorgen over te maken, want vanuit Europa komt je niet in aanmerking met deze airlines.

 

Alternatieve beoordeling gevaarlijkste vliegtuigmaatschappijen Jacdec

 

Naast Airlinerates.com is er nog een ander onderzoeksbureau dat de meest veilige en meest onveilige airlines op een rijtje zette: Jacdec. Deze organisatie beoordeelt alleen de 100 grootste luchtvaartmaatschappijen op criteria voor veiligheid zoals het aantal ongevallen, ouderdom van de vliegtuigen, vliegroutes en nationale en internationale veiligheidscertificaten. Een groot verschil met de beoordeling van de eerder genoemde site is dat Jacdec zowel fatale als niet-fatale ongelukken in de afgelopen 30 jaar meeneemt in de beoordeling van airlines. Airlineratings.com kijkt slechts naar fatale ongelukken over een tijdsspanne van 10 jaar. Daardoor komt Garuda Indonesia er bij beide beoordelaars nogal anders uit. De maatschappij heeft de afgelopen 10 jaar geen dodelijke ongelukken meer gemaakt en voldoet aan alle veiligheidsnormen waardoor hij 7/7 scoort bij airlineratings. Bij Jacdec staat de airline op plek 100 van de 100 grootste airlines wat wijst op een onveilige maatschappij. Airlinerates.com geeft volgens de Vliegennaar.nl redactie een realistischer overzich voor de actualiteit, omdat airlines zich snel ontwikkelen en ongelukken in de afgelopen 10 jaar dus meer zeggen dan een ongeluk 30 jaar geleden.

 

Transavia en KLM bij de veiligste vliegmaatschappijen 

 

Gelukkig is er ook nog goed nieuws voor de luchtvaart. Het algemene veiligheidsniveau van vliegen is in de afgelopen decennia sterk gestegen. Daarnaast kan je met een veilig gevoel KLM tickets blijven boeken. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen behoren namelijk tot de veiligste ter wereld. Transavia staat op plek 6 en KLM plek 9 van de veiligste airlines ter wereld volgens Jacdec. Daar kun je dus met een gerust hart instappen. Kenya Airways, Cubana Airlines en Iran Air laten zien dat je zeker kunt leren van je fouten. Waar ze 8 jaar geleden nog tot de slechtste airlines behoorden, scoren Cubana Airlines en Iran Air nu 6/7 en Kenya Airways zelfs 7/7! Kenya Airways is nu zelfs partner van KLM, zij zijn goed bezig dus. Hieronder vind je een overzicht van de top 10 veiligste airlines van 2019 volgens airlineratings en Jacdec.

 

 Veiligste vliegmaatschappijen top 10, Airlineratings.com:

 1. Air New Zealand
 2. Alaska Airlines
 3. All Nippon Airways
 4. American Airlines
 5. Austrian Airlines
 6. British Airways
 7. Cathay Pacific Airways
 8. Emirates
 9. EVA Air
 10. Finnair

 

Veiligste vliegtuigmaatschappijen top 10, Jacdec:

 1. Finnair
 2. Scoot Tigerair
 3. Norwegian Air Shuttle
 4. Emirates
 5. Air Europe
 6. Transavia
 7. Etihad Airways
 8. Virgin Atlantic Airways
 9. KLM
 10. Jetstar Airways

Beoordeel:

Meer nieuwsartikelen